Остеопорозата - тихата епидемия

Остеопорозата е най-честото костно заболяване, характеризиращо се със загуба на костна маса и нарушаване на микроструктурата на костната тъкан.
Намаляването на плътността и влошаването на качеството на костите се развива "тихо" и прогресивно. Често протича без никакви симптоми, докато не настъпи първото счупване: най-често шийката на бедрената кост, телата на прешлените, предмишницата, глезенна става (четвърта по локализация) - по най-нови данни от Конгреса по остеопороза в Севиля в началото на Април.
Фрактурата на бедрото е най-страшна, защото води до голяма смъртност - една от пет жени със счупено бедро умира до края на първата година. Това се случва, от една страна, защото силно се влошава качеството на живот, а от друга - появяват се съдови усложнения. От залежаването се провокират вторични инфекции, пневмонии, заради които усложнения болните не могат да бъдат спасени. Много голям процент след това се нуждаят от ежедневна помощ, поради инвалидизиране.
Фрактурите на прешлените също са голям проблем, защото често не се диагностицират - 50 на сто от прешленните фрактури протичат без симптоми. Само 30 на сто протичат с остра болка, която алармира и насочва пациента да потърси лекарска помощ. Най-често постепенно, пациентът се изгърбва, ръстът му намалява, но той не го усеща. Това е вече налична фрактура - една или няколко в гърба. В един момент пациентът установява, че ако стои прав повече от 10 минути, получава силни болки в гърба и трябва да си почине. Леко успокоение настъпва в седнало или легнало положение. Лошото е, че ако се счупи един прешлен, рискът от следващите счупвания е много голям - 50% до края на първата година.

 

Най-важна е превенцията на фрактурите!

Когато говорим за остеопоротичните фрактури, това не е за да се стреснат хората, а за да се алармират, да се провокира у тях стремеж да се изследват за остеопороза и да започнат лечението.
С лечението рискът от фрактури намалява с 60 до 80 %. Освен това в България има почти всички лекарства, които са на европейския и световния пазар. Всички са доказали своята ефективност. Подхожда се индивидуално към всеки пациент спрямо неговото състояние и рисковите фактори.
Важно за намаляване на фрактурите, освен лечението, е и физическата активност, приема на витамин Д. Липсва ли физическа активност, мускулите атрофират, а те са тези, които пазят костта от счупване, тъй като там се намират голяма част от рецепторите за витамин D. Физическата активност е полезна не само за мускулите, но и за самите стави, защото се стимулират клетките, които изграждат костта. В противен случай превес вземат клетките, които разграждат костта.
Друг рисков фактор е наследствената обремененост (майка с фрактура на бедрена шийка), съпътстващи заболявания водещи до остеопороза - ревматоиден артрит, кортикостероидната терапия, лечението с антикоагуланти, с психотропни лекарства. Те също водят до намаление на костната плътност. Това се отнася и за пациентите с хронични бъбречни заболявания (и особено с хронична бъбречна недостатъчност), както и много ендокринни заболявания. Те също впоследствие правят остеопороза.

 

Диагностициране на остеопороза

Диагностицирането на остеопорозата става чрез измерване на костната плътност. Съвременният и най-прецизен начин е DEXA (двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия). DEXA се приема за "златен" стандарт в диагностиката на остеопорозата.
Изследване с ултразвукови апарати не е същото, поради простата причина, че с тях не се мери костна плътност, а показват ориентировъчно т.нар. фрактурен риск.

 

Медицински показания за измерване на КМП (костната минерална плътност) /съгласно Международното дружество по клинична дензитометрия, ISCD/

 1. Всички жени ≥ 65 г., независимо от рисковите фактори.
 2. Всички постменопаузални жени под 65г, които имат поне един рисков фактор за остеопороза, различен от естествена менопауза (наследствена обремененост, съпътстващи заболявания или прием на медикаменти свързани с повишен риск от остеопороза).
 3. Жени в перименопауза със значими рискови фактори за фрактури - ниско телесно тегло, предшестващи фрактури или прием на медикаменти, увреждащи костта.
 4. Мъже ≥70г. възраст.
 5. Мъже под 70г., които имат значим рисков фактор за фрактури.
 6. Всички възрастни, получили счупване при минимална травма.
 7. Всички лица със заболявания, причиняващи вторична остеопороза.
 8. Всички лица приемащи медикаменти, причиняващи вторична остеопороза или повишена костна загуба - ГК ≥ 7.5мг Преднизон дневно за период над 3 месеца, супресионни дози щитовидни хормони, антиконвулсанти, хипнотици.
 9. Всички жени, които смятат да провеждат фармакологично лечение с цел документиране на изходната КМП.
 10. Всички жени, които провеждат фармакологично лечение с цел мониториране на терапевтичния ефект.
 11. Нелекувани лица, при които установяването на повишена костна загуба би улеснило вземането на решение за започване на лечение.

 

Къде може да изследвате своята КМП (костна минерална плътност) в гр. Стара Загора?

Прецизност, гарантирана от реален анализ - ЦЕНТЪРЪТ ПО ОСТЕОПОРОЗА КЪМ МЦ "СИТИ" ГР. СТАРА ЗАГОРА ОПРЕДЕЛЯ КОСТНАТА ПЛЪТНОСТ И РИСКА ОТ ОСЕОПОРОЗА С НАЙ-СЪВРЕМЕННАТА И ТОЧНА АПАРАТУРА – DEXA НА ФИРМА LUNAR
Стара Загора – бул."Цар Симеон Велики" 112 ет.4
Тел за записване: 042/ 656 541 и 0888 076 541 след 10ч.


Ранната диагноза и индивидуалната програма за лечение е най-истинската и сигурна профилактика на фрактурите.
 
Д-р Силвия Желева